accordionapplearrow-btnarrow-downarrow-left-simplearrow-leftarrow-right-simplearrow-rightcard-arrowcheckconfigurecta-arrowcz-flagdownloaddropdowngoogle-playicon-testinfologo-symbol-currentcolorlogo-symbolmailmessengerphonepinplayplusquotesocial-besocial-fbsocial-igsocial-pinsocial-vimeosocial-youtubespintreezoom

Upoznajte materijal budućnosti

Montaža i postavljanje WPC podovi
How is the installation process?

Važno je pravilno montirati kompozitne daske za terase. Stoga je preporučljivo odabrati montažnu tvrtku koja je obučena za to. Međutim, to ne znači da vješt majstor ne bi mogao položiti terasu koristeći montažni priručnik. U našoj tvornici možemo izrezati materijal na potrebnu duljinu kako ne biste morali plaćati za nepotrebne ostatke.

Na što treba paziti prilikom instalacije WPC dasaka
Priprema površine

Evo preporučenih vrsta podloge: dovoljno nagnuta betonska ploča, kompaktni sloj šljunka i pijeska, idealno s betonskim potporama (poput rubnjaka), metalne ili drvene potporne strukture.

Provjerite da podloga omogućuje odvodnju vode. Nosiva konstrukcija i daske od kompozitnog drva ne smiju biti stalno uronjene u vodu. Podloga mora biti dovoljno stabilna da spriječi potapanje tijekom vremena. Zračni razmak između donje strane daske i podloge mora biti najmanje 30 mm u cijelom području radi ventilacije. Ako koristite aluminijsku gredu debljine 25 mm (AL – gredu 25), odvodnja vode i ventilacija područja terase moraju biti omogućeni podupiranjem grede, na primjer, pomoću nivelirajućih jastučića debljine 3 mm.

Na što treba paziti prilikom instalacije WPC dasaka
Prije instalacije

Spremite kompozitne daske na ravnu površinu, dovoljno ih poduprite (kako bi se spriječilo njihovo proklizavanje) i okrenite ih licem prema dolje (kako bi se spriječilo izlaganje sunčevoj svjetlosti). Kiša ne utječe na ovaj materijal; međutim, ako planirate kasnije instalirati daske, bolje ih je prekriti vodootpornom ceradom.

Prilikom rukovanja daskama, imajte na umu njihovu duljinu i veću težinu. Provjerite da su daske koje su isporučene iste boje.

Za veće i složenije terase, prije početka polaganja pripremite plan polaganja koji prikazuje raspored i duljinu dasaka i greda.

Na što treba paziti prilikom instalacije WPC dasaka

Tijekom instalacije

Pokušajte izbjeći zaprljanje i grebanje dasaka već položene terase nepravilno postavljenim alatima, građevinskim materijalom itd. To će vam uštedjeti vrijeme prilikom naknadnog čišćenja. Prilikom označavanja reza, koristite olovku ili marker koji se lako može ukloniti s površine nakon toga.

Oslonci Terafest® slobodno se postavljaju na podlogu s utorom okrenutim prema gore, a glatka strana prema dolje. Ne trebaju biti sidrene ili ugrađene u beton. Maksimalna udaljenost (razmak) između gredica (A), prikazana je u Tablici 1. Prilikom kombiniranja više profila dasaka s različitim razmakom gredica, uvijek se odabire niža vrijednost. Nikada ne prelazite prikazane vrijednosti, inače se neće prihvatiti nikakve pritužbe.

Ostavite proširni razmak od najmanje 10 mm između dvije susjedne gredice i proširni i ventilacijski razmak (C) od barem 10 mm između oslonca i zida ili druge čvrste barijere (vidi Sliku 2 i Tablicu 2). Koristite nivelirajuće jastučiće ili nivelirajuće podloške za kompenzaciju bilo kakvih razlika u visini ispod oslonaca.

Neoslonjeni dio oslonca Terafest® 50×50 može biti najviše 300 mm dug.. Neoslonjeni dio nižeg oslonca Terafest® 50×30 može biti najviše 150 mm dug. 

Kad god je to moguće, oslonce odrežite na potrebnu duljinu samo prije polaganja posljednjeg reda dasaka.

Kompozitne daske obično ne zahtijevaju niveliranje, međutim, blago niveliranje od 1 cm na 1 metar duljine poboljšava samoučinkovitost čišćenja, terasa se brže suši i smanjuje se pojava vodenih mrlja. Oblikovnost našeg kompozita jedna je od njegovih neospornih prednosti. Za razliku od WPC materijala koji sadrži, na primjer, PVC, daske Terafest® se mogu savijati toplinom. To se pokazuje kao velika prednost, primjerice, za terase oko bazena koje su kružnog ili oblika suze.

Na što treba paziti prilikom instalacije WPC dasaka
Following the installation

Nakon što završite postavljanje podova, preporučujemo da cijeli pod operete dovoljnom količinom vode i/ili da četkom uklonite najotporniju prljavštinu. Uvijek četkajte u smjeru dasaka.

Opća boja podova također ovisi o smjeru u kojem postavljate daske. Daske se bruse tijekom proizvodnje kako bi se izložila i ojačala drvena vlakna. Ako daske nisu položene u istom smjeru, daske iste boje mogu vizualno izgledati tamnije ili svjetlije nijanse. Taj se učinak s vremenom smanjuje. Za jednostavnu orijentaciju, smjer polaganja označen je utisnutom strelicom na donjoj strani dasaka.